0 1 2 3
search icon

Arancini

Arancini ili pohane okruglice s rižom su još ukusnije ako im dodate kulenovu seku.

6
srednje zahtjevno
50 minuta
Ispiši

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 20 g maslaca
  • 15 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 350 g riže za rižoto
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 1 l vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 100 g sitno naribanog parmezana
  • 100 g Kulenova seka Belje, izrezane na kockice

ZA PANIRANJE I PRŽENJE

  • 1 l ulja za prženje
  • 120 g oštrog brašna
  • 3 veća jaja
  • 150 g krušnih mrvica

Priprema

  1. Luk usitnite pa ga prepržite na malo maslinovog ulja i maslaca dok ne postane staklast. Dodajte rižu i malo bijelog vina. Kad vino ishlapi dodajte povrtni ili pileći temeljac te kuhajte dok riža ne bude gotova. Podlijevajte po potrebi te začinite sa soli i paprom.
  2. Umiješajte parmezan te ohladite rižoto.
  3. Vadite komadiće riže s pomoću žlice. Rižu dlanovima oblikujte u disk, u sredinu stavite komadić kulenove seke, a zatim ju oblikujte u okruglicu. Ponovite postupak s ostatkom okruglica.
  4. Kuglice uvaljate u brašno, pa razmućena jaja i potom u krušne mrvice.
  5. Ulje ugrijte do 175 stupnjeva te pripremljene kuglice s pomoću žlice stavljajte u ugrijano ulje. Povremeno okrećite dok vam kuglice ne porumene.
  6. Izvadite na papirnati ručnik kako bi upile višak masnoće.