0 1 2 3 4 5
search icon

Burgeri

s domaćim brioche pecivom i slaninom

Burgeri su jedno od najomiljenijih street food jela. Danas ih možete pronaći na skoro pa svakom mjestu, no ipak nema do domaćeg, ukusnog burgera i brioche peciva. A ako tome dodamo i preprženu slaninu, uspjeh je zagarantiran.

6
jednostavno
60 + 135
Ispiši

Sastojci

za brioche pecivo

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 125 ml toplog mlijeka
  • 125 ml vode
  • 1 jaje L veličine
  • 65 g maslaca, sobne temperature
  • žličica soli
  • jaje za premazivanje
  • sezam, po želji

za burgere

  • 6 junećih pljeskavica za burgere
  • salata
  • rajčica
  • 12 šnita Baranjske slanine Belje
  • umak za burgere
  • 1 crveni luk

Priprema brioche peciva

  1. Pomiješajte toplo mlijeko i vodu te nekoliko žlica brašna, kvasac i šećer. Sve dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 15 minuta.
  2. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte prethodno razmućeno te preostalo brašno i sol.
  3. Zamijesite tijesto pa dodajte komadić maslaca. Nastavite miksati dok se maslac potpuno ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić, ponovo povežite te na kraju treći komadić maslaca.
  4. Tijesto izradite tako da vam bude mekano i sjajno.
  5. Izrađeno tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dok se ne udvostruči, od 1 – 1,5 sat.
  6. Kada se tijesto udvostručilo šakom pritisnite sredinu kako bi ispuhali zrak te tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.

Pečenje brioche peciva

  1. Tijesto kratko premijesite te ga podijelite na 6 jednakih dijelova, oblikujte kuglu pa je stavite na pripremljen lim.
  2. Peciva prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta. Sada ih premažite jajem te pospite sezamom.
  3. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva.
  4. Pecite 17 – 23 minute, odnosno dok im površina ne porumeni. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
  5. Peciva je najbolje potrošiti isti dan.

Priprema burgera

  1. Pljeskavice ispecite na grill tavi. Za to vrijeme operite i očistite salatu i rajčice. Crveni luk narežite na kolutove. Na grill tavi prepržite slaninu.
  2. Domaća brioche peciva prerežite pa postavite salatu, pljeskavicu, rajčicu, slaninu i na kraju umak. Preklopite s drugom polovicom peciva i uživajte u domaćim burgerima.
  3. Po želji poslužite s krumpirićima.