0 1 2 3 4
search icon

Kolač s bundevom

8
srednje zahtjevno
120 minuta
Ispiši

Sastojci

  • 150 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  •  1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 200 g pirea od bundeve
  • 2 jaja L veličine
  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
KREMA
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 350 g sirnog namaza
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 100 g Baranjske slanine Belje, narezak

Priprema

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje, obložite ga papirom za pečenje.

Bundevu prepolovite uzdužno te joj izvadite sjemenke.

Polovice bundeve postavite na lim za pečenje tako da unutrašnjost bundeve bude polegnuta. Polovice bundeve pecite dok vam ne postanu mekane kada ih ubodete vilicom, oko 1 sat.

Pustite ih da se ohlade pa unutrašnjost izdubite žlicom, a koru bacite.

Bundevu usitnite štapnim mikserom u pire.

Pire možete pripremiti unaprijed i spremiti u hladnjak.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite posudu za pečenje okvirnih dimenzija 25 x 30 cm, postavite papir za pečenje na dno.

U čistoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.

U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, ulje i pire od bundeve. Koristite pjenjaču ili mikser, dovoljno je da se sve poveže.

Sada dodajte sve suhe sastojke pa povežite mikserom na laganoj brzini ili s pomoću špatule. Prebacite i pripremljenu posudu.

Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

U posudu od miksera stavite maslac sobne temperature. Mikserom ga dobro izradite pa mu dodajte šećer u prahu. Nastavite miksati dok vam se sve ne poveže.

Dodajte sirni namaz i javorov sirup. Sve povežite mikserom.

Na tavi prepržite slaninu dok se ne ispeče i postane hrskava. Prebacite na papirnate ručnike da se posuši. Usitnite prstima na komadiće.

Kremom ukrasite ohlađeni kolač te pospite komadićima slanine.