0 1 2 3
search icon

Pierogi juha

Ova pomalo nesvakidašnja juha je idealna kada vam dolaze gosti ili kad se zaželite nečeg toplog i prepunog okusa. Pierogi tijesto punjeno kozicama i kobasicom je prava poslastica koju možete poslužiti i samu.

4
srednje zahtjevno
60 minuta
Ispiši

Sastojci

ZA PIEROGI

  • 250 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice ulja
  • 115 g mlijeka
  • 115 g vode
  • 1 jaje

ZA JUHU

  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 200 g Baranjske kobasice Belje
  • 120 ml jabukovače
  • 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žlica aceta balsamica

ZA NADJEV

  • 150 g kozica, grubo sjeckanih
  • 1 čili paprika, sjeckana
  • ¼ žličice soli
  • Nasjeckan peršin

Priprema

  1. Za pripremu tijesta za pierogi pomiješajte sve sastojke u posudi od miksera te izradite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 30 minuta.
  2. Za pripremu temeljca zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte luk nasjeckan na kockice. Luk lagano pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte kobasicu narezanu na kockice dok ne pusti ulje.
  3. Dodajte mljevene paprike, ulijte jabukovaču i pileći ili povrtni temeljac, pojačajte vatru i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još 30-ak minuta. Nakon 30-ak minuta dodajte aceto balsamico, promiješajte pa procijedite juhu u posudu i ostavite mješavinu luka i kobasice za nadjev.
  4. Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na radnoj površini posutoj brašnom na 2 mm debljine. Rezačem za tijesto od 8 cm ili čašom izrežite otprilike 20 krugova, a zatim u sredinu napunite nadjevom od kozica pomiješanih s lukom i kobasicom, paprikom i soli.
  5. Preklopite tijesto te rubove pritisnite rezačem ili prstima.
  6. U kipućoj, posoljenoj vodi kuhajte pierogi nekoliko minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
  7. U tanjur stavite nekoliko pierogi kuhane tjestenine te prelijte juhom.
  8. Sve pospite sa svježe sjeckanim peršinom.