0 1 2 3 4 5
search icon

Plata i korijen kruh

Topli domaći kruh se savršeno slaže uz fino posložene nareske. Recept za kruh možete iskoristiti i oblikovati klasične štruce kruha ili od njega raditi smjesu za lepinjice.

6
srednje zahtjevno
40 minuta
Ispiši

Sastojci

  • 600 g glatkog brašna
  • 10 g šećera (1 žlica)
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
  • 14 g soli (dvije žličice)
  • 400 ml mlake vode (35 stupnjeva)

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u posudu od električnog miksera ili u običnu posudu. Nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite sve sastojke.
  2. Ako koristite električni mikser nastavite izrađivati tijesto nastavkom za tijesto na srednjoj brzini narednih 7 – 10 minuta. Ako ne koristite mikser, povezano tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i rukama ga zamijesite dok ne postane glatko i prestane se lijepiti. Po potrebi dodajte malo brašna.
  3. Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
  4. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Papir pobrašnite s malo kukuruznog ili pšeničnog brašna.

Priprema

  1. Tijesto pritisnite dlanom kako bi se višak zraka ispuhao pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu.
  2. Podijelite ga na dva jednaka dijela te svaki dio lagano razvaljajte na približne dimenzije 15 x 20 cm.
  3. Svaki dio tijesta zarolajte kako bi dobili oblik štruce. Štruce dva puta presavijte kao da cijedite ručnik.
  4. Korijen štruce posložite na lim za pečenje. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite 25-30 minuta.
  5. Pećnicu upalite na 190 stupnjeva.
  6. Kruh stavite u zagrijanu pećnicu te pecite 25 -30 minuta, odnosno dok vam kruh ne poprimi lijepu rumenu koricu.

Tips

Ako želite još hrskaviju koricu tada u hladnu pećnicu na dno stavite staru posudu za pečenje. Neka se posuda grije s pećnicom. U loncu ugrijte 500 ml vode do vrenja.

Kada stavite kruh u pećnicu, u ugrijanu posudu ulijte vrelu vodu i odmah zatvorite pećnicu. Para će pomoći pri stvaranju hrskave korice.