0 1 2 3 4
search icon

Pull apart

Pull apart kruh sa slaninom i češnjakom je poznat diljem svijeta. Možete ga raditi u slatkoj ili slanoj verziji, a komadići brioche tijesta ispunjeni slaninom i češnjakom prava su poslastica i za najzahtjevnija nepca.

4-6
srednje zahtjevno
60 + 120 minuta
Ispiši

Sastojci

Tijesto

  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 1 žlica šećera (15 g)
  • 1 jaje L veličine
  • 320 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 60 g maslaca

Dodatno

  • 70 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g Baranjske slanine Belje
  • 5 režnjeva češnjaka

Priprema

  1. Mlakom mlijeku dodajte kvasac, žlicu šećera te dvije žlice brašna. Promiješajte te poklopite, ostavite 10-ak minuta kako bi se sve spojilo.
  2. Smjesu stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte razmućeno jaje, brašno i sol pa krenite izrađivati tijesto.
  3. Kad se sve povezalo dodajte ¼ maslaca. Tek kad se maslac spojio s ostatkom tijesta dodajte drugi dio. Cijelo vrijeme mijesite tijesto. Dodajte i treći dio maslaca.
  4. Zamijesite glatko tijesto, trebat će vam oko 5-10 minuta.
  5. Tijesto prebacite u pobrašnjenu posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite na toplom oko 1,5 sat, odnosno dok se ne udvostruči.
  6. Češnjak usitnite te slaninu izrežite na komadiće.

Oblikovanje

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh. Dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko 2 milimetra. Premažite maslacem, pospite usitnjenim češnjakom te komadićima slanine.
  3. Izrežite uzdužne trake debljine 10 cm koristeći rezač za tijesto ili oštri nož.
  4. Trake tijesta postavite jednu na drugu pa rezačem ili nožem izrežite komade širine oko 8 milimetara.
  5. Komade postavite okomito u kalup. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata na toplom.
  6. Pecite oko 40 minuta ili dok vam površina ne porumeni.