0 1 2 3
search icon

Vijenac od tijesta

Vijenac od tijesta je pravi izbor za nadolazeće blagdane. Možete ga nadjenuti raznim sastojcima, posuti sezamom ili pak samo premazati jajem.

6
srednje zahtjevno
60 min + 60 min dizanje tijesta
Ispiši

Sastojci

  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 315 g glatkog brašna
  • 1 ,5 žličica soli
  • 75 g maslaca, sobne temperature

Dodatno

  • 3 žlice namaza od paprika ili po želji
  • 100 g Baranjske šunke Belje, izrezane na komadiće
  • 100 g sira, naribanog
  • jaje za premazivanje
  • sezam za posipanje, po želji

Priprema

  1. Aktivirajte kvasac tako da ga pomiješate s mlakim mlijekom, šećerom te malo brašna (dvije žlice). Pokrijte te ostavite 10-ak minuta na toplom.
  2. Smjesi dodajte razmućeno jaje, brašno i sol. Nastavkom za tijesto na mikseru ili kukom na samostojećem mikseru krenite izrađivati tijesto.
  3. Kad su se svi sastojci povezali, dodajte maslac iz tri puta, miješajući između svakog dodavanja. Zamijesite glatko i sjajno tijesto, mijesite ga 8-10 minuta. Tijesto potom prebacite u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči (1 – 1,5 h).
  4. Na radnu podlogu postavite papir za pečenje te ga malo pobrašnite. Razvaljajte tijesto, premažite ga namazom od paprika, prekrijte sirom te komadićima šunke.
  5. Zarolajte nadjeveno tijesto, spojite rubove kako bi dobili izgled vijenca pa zarežite na nekoliko mjesta.
  6. Vijenac premažite razmućenim jajem, po želji pospite sezamom te pecite oko 35 minuta, odnosno dok vam vijenac lijepo ne porumeni.